• Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

 

Know-how

Mel do Ribatejo Norte PDO

Production method: No artificial feeding of the bees is permitted. The honey must be extracted between July and September and must be carried out with the compressed air method or the traditional combing method without the use of repellents. Extraction and filtering must be carried out in the production area itself at a temperature that should not exceed 45°C at any stage.

Special features: Mel do Ribatejo Norte PDO honey is made in four varieties that vary in aroma from strongly perfumed to the delicate perfume of wild flowers. The colour varies but is predominantly pale yellow.

Production area: Mel do Ribatejo Norte PDO is made in the municipal areas of Alcanena, Ourém, Ferreira do Zêzere, Tomar, Vila Nova de Barquinha and Torres Novas, in the district of Santarém.

History: Testimonies of the presence of bee keeping in the Mel do Ribatejo Norte PDO production area date back to at least the 12th century. In fact, in 1178, Dom João Domingues, Master of the Order of the Templars of the Convento di Tomar gave the use of the land round Carvalhal de Cêras to the local inhabitants in exchange for an annual payment of a quarter of their production of olive oil, wine, honey and bees wax. Also, the fresco of Saint Ambrose, the patron saint of bee keepers, in the Capela Secular da Senhora da Conceiçao of Ourém, includes a beehive to represent what the saint usually exhorted his followers to do: "to be as sweet as honey". Lastly, many local place names derive from the making of honey, such as Cêras, Carvalhal de Cêras and Vale das Abelhas.

Caderno de especificações (pdf)

Área Geográfica

Producer group
Associação de Apicultores da Região de Leiria

Control and certification body
Kiwa Sativa – Unipessoal, Lda.

Control plan
Control plan (pdf)

Publication in EU official journal
Retificação ao Regulamento (CE) n.º 1107/96 da Comissão – L290 13.11.1996
Regulamento (CE) N.º 1107/96 da Comissão de 12.06.1996 – L 148/1

Publication in the Portuguese official journal
Aviso (extrato) n.º 4538/2014, de 25.03.2014
Aviso n.º 23603/2011, de 29.11.2011
Despacho n.º 51/94, de 03.02.1994