• Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

 

Know-how

Queijo do Pico DOP

Production method: The raw cow's milk is coagulated with natural rennet at temperature of 26 to 27 °C and resting about 45 to 60 minutes.
After occurs the curd cutting, getting small cubes which will be filtrates with thin clothes to remove the remaining whey.
The mouls are filling with residual curd and hand pressed, then the cheeses are dry salted on both sides.
The maturation process occurs at temperature of the 15 to 17 °C and relative humidity at between 75 and 85% over a period of 17-30 days.

Distinctive features: To produce Queijo do Pico PDO cheese is used milk from dairy cows living in extensive production conditions, having access to the cultures like perennial ryegrass, Italian ryegrass, hop trefoil and sweet pittosporum.
About the product, its diameter is from 16 to 17 cm and the weight is from 700 to 800 g.
The flavor is salty, intense and pleasant aroma.

Production area: Queijo do Pico PDO cheese is made in the Pico island, in Azores.

History: Reports of island residents concludes that Queijo do Pico PDO cheese  it was produced in late 18th century, being the main mean of survival of the inhabitants.
Although the first official references happens in 1867 and 1877, when was recorded the its importance for the region sustenance.
Thanks to the dwellers, its manufacturing methods have been preserved over the centuries.

Product specification (pdf)

Geographical area

Producer group
Associação de Produtores de Queijo do Pico

pico1

Control and certification body
IAMA-Instituto de Alimentação e Mercados Agrícolas

Publication in EU official journal
Reg. (CE) n.º 1265/98 - L175 19.06.1998
JOCE C273-4 de 09.09.1997

Publication in the Portuguese official journal
Despacho n.º 32/1996/SRAP (2ª série) 29.10.1996
Despacho Normativo n.º 259/1993 de 30.12.1993