• Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar
  • Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

 

Know-how

Butelo de Vinhais / Bucho de Vinhais / Chouriço de Ossos de Vinhais IGP

Production method: The meat, bones and cartilage are chopped into small pieces and seasoned. This mixture (called ‘adoba’) marinates one to three days, after that being stuffed into a gut, intestine, stomach or bladder casing. The ensemble is tied and then slowly smoked with oak or chestnut wood for at least 15 days. It´s then left to cure in a cool place.

Special features: There are several factors influencing the quality and unique flavor of Butelo de Vinhais PGI, such as the way the pigs are fed, its traditional production method, the slow smoking process which seals in the aroma or the curing in a cool and dry environment.

Production area: The area of birth, rearing, breeding, slaughter and butchering of the animals used to produce Butelo de Vinhais PGI encompasses the districts of Bragança and Vila Real. The geographical area of processing encompasses only the Bragança district.

History: The origins of Butelo de Vinhais PGI are closely related to the to the particular characteristics of the area, where pig breeding has always been an important activity, as proved by the pig related statues and stone monoliths that can be found all through this area, as well as by the many written records in municipal archives relating to the taxation of pigs and pig related products.

Product specification (pdf)

Geographical area

Producer group
ANCSUB - Associação Nacional de Criadores de Suínos da Raça Bísara

Control and certification body
TRADIÇÃO E QUALIDADE - Assoc. Interprof. Produtos Agro-Alimentares de Trás-os-Montes

Control plan
Control plan (pdf)

Publication in EU official journal
Regulamento (CE) n.º 723/2008 da Comissão – L198/28 – 26.07.2008
Publicação do pedido de registo (2007/C 268/16) – C268/36 – 10.11.2007

Publication in the Portuguese official journal
Aviso n.º 13707/2014, de 09.12.2014
Despacho n.º 16840/2005, de 04.08.2005
Aviso n.º 3274/2005, de 30.03.2005
Aviso n.º 453/2002, de 15.01.2002