• Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

 

Know-how

Cereja da Cova da Beira PGI

Production method: The fruit production is from cherry-trees of the regional varieties of “De Saco”, “Napoleão Pé Comprido”, “Morangão”, “Espanhola” and of varieties of “B. Burlat”, “B. Windsor” and “Hedelfingen”. The soils having specific characteristics with special conditions of altitude, sun exposure and climate, that must take place in the delimited geographical area.
The climate in the Cova da Beira area is influenced by its position between the mountains of the Serra da Gardunha, Estrela and Malcata. This location provides a significant amount of cold weather, mild spring weather and protection from the winds.

Special features: The "Cereja da Cova da Beira PGI" produced in the delimited geographical area, are essentially characterised by the organoleptic characteristics of the fruit, reflect the climatic conditions of this region situated along the valley of the river Zêzere.
The main varieties of Cereja da Cova da Beira PGI cherry are B.Burlat and the De Saco. These are the oldest varieties and do not suffer during transport.

Production area: All the subdistricts of Fundão, Covilhã e Belmonte.

History: The `Cereja da Cova da Beira PGI´ has been cultivated here since the beginning of the 19th century and was the principal reason for the development of agriculture in the area.
This fruit has become of increasing economic importance in the region and there are many local proverbs relating to it such as: words are like cherries, one of them leads to another. And, still today, it is the custom to offer a bouquet of cherry blossom to the bride and groom in spring time weddings.

Product specification (pdf)

Geographical area

Producer group
Cooperativa Agrícola dos Fruticultores da Cova da Beira, C. R. L.

Control and certification body
Kiwa Sativa – Unipessoal, Lda.

Control plan
Control plan (pdf)

Publication in EU official journal
Regulamento (CE) n.º 1107/96 da Comissão – L 148 de 21.06.1996

Publication in the Portuguese official journal
Aviso n.º 4315/2005 (2.ª série) de 21.04.2005
Despacho n.º 48/94 de 03.02.1994