• Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge
  • Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

 

Know-how

Ginja de Óbidos e Alcobaça GI

Production method: The specific steps in pro-duction that must take place in the delimited geographical area are the production and har-vesting of the fruit. The area where the ‘Ginja de Óbidos e Alcobaça’ is produced lies between the Candeeiros mountains and the Atlantic Ocean, which means it has a very specific micro-climate typical of the delimited geographical area. In addition to favourable soils, the production conditions are such that they give the ‘Ginja de Óbidos e Alcobaça’ a high organoleptic quality and specific characteristics ,that distinguish it from sour cherries obtained in other regions.

Special features: The ‘Ginja de Óbidos e Alcobaça’ produced in the delimited geographical area, are essentially characterised by their red colour, high percentage of sugar and high acidity, which gives them a balanced bitter-sweet flavour and intense aroma, essential characteristics for their use as an ingredient in the production of foodstuffs that include this product.

Production area: From an administrative perspective, the geographical area of production of ‘Ginja de Óbidos e Alcobaça’ is limited to the municipalities of Óbidos, Alcobaça, Nazaré, Caldas da Rainha, Bombarral, Cadaval, and the parishes of Juncal, Calvaria de Cima, Pedreiras, Porto de Mós (São João Baptista), Porto de Mós (São Pedro), Serro Ventoso and Arrimal in the municipality of Porto de Mós.

History: Monks established farms on good agricultural land, which correspond to the current areas where the ‘Ginja de Óbidos e Alcobaça’ is produced and from which they dominated all commercial trade in the area.
More recent records testify to the reputation of ‘Ginja de Óbidos e Alcobaça’ which has been the subject of information days, workshops and various outreach activities. ‘Ginja de Óbidos e Alcobaça’ has been mentioned both in the regional press and by various sectoral associa-tions as a quality fruit of interest for the geographical area.

Product specification (pdf)

Geographical area

Producer group
APMA - Associação dos Produtores de Maçã de Alcobaça

Control and certification body
CODIMACO – Certificação e Qualidade, Lda

Control plan
Control plan (pdf)

Publication in EU official journal
Publicação do pedido de registo (2016/C 91/10) – C91/12 – 08.03.2016
Regulamento (UE) n.º 2016/1044 da Comissão - L 170/4 - 29.06.2016

Publication in the Portuguese official journal
Despacho n.º 11341/2015 de 09.11.2015
Aviso (extrato) n.º 3413/2014 de 11.03.2014