• Confraria Queijo do Rabaçal
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  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
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  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria Gastronómica do Mar
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  • Confraria do Queijo de São Jorge
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  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
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  • Confraria da Broa de Avintes
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  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria do Bodo
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  • Confraria do Maranho
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  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
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  • Confraria do Bolo de Ançã
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  • Confraria da Broa d’Avanca
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  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria da Lampreia de Penacova
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  • Confraria Gastronómica de Almeirim
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  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
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  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
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  • Confraria da Carne Barrosã
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  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela

 

 

 

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Know-how

Ovos Moles de Aveiro PGI

Production method: Preparation of the sugar syrup. Incorporation of the raw separated egg yolks into the sugar syrup. Cooking the dough (mixture of egg yolks with sugar syrup). Cooling and resting the dough. Filling the wafers or wooden or china barrels. Coating the wafers with sugar syrup or with chocolate.

Special features: ‘Ovos Moles de Aveiro’ are special because of the basic raw materials with which they are produced — eggs and sugar — and from the local know-how, because the egg yolks are added to the sugar syrup in a way that resembles the rowing movement of the tradi-tional boats, ‘moliceiros’, in the Aveiro lagoon.

Production area: From an administrative point of view, the area covers the districts of Águeda, Albergaria-a-Velha, Aveiro, Estarreja, Ílhavo, Mira, Murtosa, Oliveira de Frades, Ovar,S. Pedro do Sul, Sever do Vouga, Tondela, Vagos  and Vouzela.

History: ‘Ovos Moles de Aveiro’ have been manufactured for centuries. The tradition of manufacturing the product, which originated in convents, was maintained by ladies who had a convent education and passed the secret of its manufacture from generation to generation.
There are documents showing that, in 1502, King Manuel I granted 10 ‘arrobas’ of Madeira sugar per year to the Convent of Jesus in Aveiro for the manufacture of confectionery products in the convent, which at the time was used to help patients during their convalescence. ‘Ovos Moles de Aveiro’ are referred to in 1908 as a dessert dish for royalty, are expressly mentioned in 1888 by the great Portuguese writer Eça de Queiroz in ‘The Maias’ and ‘The Capital’ and by the great Brazilian author Erico Veríssimo, who mentions the product in ‘Solo de Clarineta-Memórias’ [Clarinet Solo], in 1973. The chocolate-coated Ovos Moles are also referred to in ‘O Doce nunca amargou… doçaria portuguesa. História. Decoração. Receituário’ [The sweet that never turned sour…Portuguese confectionery. History. Decoration. Recipes] by Emanuel Ribeiro, in 1928.

Product specification (pdf)

Geographical area

Producer group
APOMA – Associação de Produtores de Ovos Moles de Aveiro

Control and certification body
Kiwa Sativa – Unipessoal, Lda.

Control plan
Control plan (pdf)

Publication in EU official journal
JOUE C 2720 de 07.05.2025 – Publicação da aprovação de alteração normalizada ao CE
Regulamento (UE) nº 2015/1743 da Comissão – L256/1 – 01.10.2015
Publicação do pedido de registo (2015/C 170/9) – C170/10 – 23.05.2015
Regulamento (CE) nº 286/2009 da Comissão – L94/15 – 08.04.2009
Publicação do pedido de registo (2008/C 184/11) – C184/42 – 22.07.2008

Publication in the Portuguese official journal
Aviso (extrato) n.º 11242/2023 de 09.06.2023
Aviso (extrato) n.º 5587/2015 de 22.05.2015
Despacho n.º 5062/2006 de 06.03.2006