• Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

 

Know-how

Carne Maronesa DOP

Production method: The cows are reared in traditional farming system, used as fertilization way of soils.
Its feed and local depends of the age. The calves until 2/3 months olds are exclusively fed with maternal milk. Then this period is added hay, corn flour, simple or mixed with potatoes and an herb to the diet.
The cows has mixed feeding method. They are fed mostly outdoor but also in stall, when atmospheric conditions are more adverse for the pastures.

Distinctive features: The Maronesa cattle breed is a mountain, primitive, natural and rustic breed. Have the main physic special features its dark brown to black hair with lighter tuft in head. They are responsible for simple and delicate aroma, and incredibly tasty and succulent Carne Maronesa PDO beef.
This beef can be sold as: “carne de vitela” from cows slaughtered between 5 and 9 months old and weighing between 75 kg and 130 kg; “carne de novilho”, cows slaughtered between 9 and 24 months old, weighing at least 130 kg; lastly “carne de vaca”, cows slaughtered between 2 and 4 years old with weight between 200 to 300 kg.

Production area: Carne Maronesa PDO is produced in the municipal areas of Cabeceiras de Basto, Mondim de Basto, Ribeira de Pena, Vila pouca de Aguiar, Vila Real, Amarante, Boticas, Chaves, Montalegre, Murça and Valpaços, in the districts of Vila Real and Braga.

History: The first bibliographic references of Maronesa cattle breed backs to the middle of 19th century (1835). Visconde Vilarinho describes the region that gives the breed name (Serra do Marão) like one of the mostly hostile of the country, where no other breed would be able to be introduced.

Product specification (pdf)

Geographical area

Producer group
Agrupamento de Produtores de Carne Maronesa

Control and certification body
CERTIS - Controlo e Certificação, Lda.

Control plan
Control plan (pdf)

Publication in EU official journal
Reg. (CE) n.º 1263/96 - L163 02.07.1996

Publication in the Portuguese official journal
Aviso (extrato) n.º 12238/2013 (2ª série), de 03.10.2013
Aviso n.º 6601/2005, de 15.03.2005
Aviso n.º 11384/2000 (2ª série), de 20.07.2000
Aviso n.o 11382/2000 (2ª série), de 20.07.2000
Despacho n.º 14/94 (2ª série), de 26.01.1994
Aviso, de 26.01.1994