• Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles
  • Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

 

Know-how

Azeites do Norte Alentejano DOP

Production method: Only healthy and ripe olives are harvested. At the mill the olives are cleaned, washed and crushed, cannot stay for more than 48 hours. The crushing and centrifugation processes are made at temperature equal or below 35 ⁰C.

Distinctive features: Oils with low and very low acidity, slightly thick, fruity, golden yellow color with sometimes slightly greenish, smooth aroma and taste characteristic and pleasing to the palate.
These distinguishing features results from the combination of olive varieties, their harvesting conditions and transportation to the mill and also its processing.

Production area: The olive oils are produced in the municipalities of Alandroal, Borba, Estremoz, in the civil parishes of Sra de Machede, S. Mansos, S. Vicente do Pigeiro, S. Miguel de Machede and S. Bento do Mato of the municipality of Évora, in the civil parishes of Luz and Mourão Mourão, the municipalities of Redondo, Reguengos Monsaraz and Vila Viçosa district of Évora, the municipalities of Alter do Chão, Arronches, Avis, Campo Maior Castelo de Vide, Crato, Elvas, Fronteira, Marvão, Monforte, Nisa, Portalegre and Sousel of Portalegre district.

History: It is said that even before Roman times and the Visigoths, Azeites do Norte Alentejano were already being made, remaining during the Arab domination. Gama Barros confirms that the important areas of oil production were the last to be reconquered by the Christians. In the Middle Ages olive oil was the most used condiment throughout the country.

Product specification (pdf)

norte alentejano1

Geographical area

Producer group
APAFNA - Agrupamento de Produtores Agrícolas e Florestais do Norte Alentejano

Control and certification body
AGRICERT, Certificação de Produtos Alimentares, Lda.

Control plan
Control plan (pdf)

Publication in EU official journal
Reg. (CE) n.º 708/2005 - L119 11.05.2005
Reg.(CE) n.º 1107/96 - L148 21.06.1996

Publication in the Portuguese official journal
Aviso n.º 4314/2005, de 21 de abril
Despacho n.º 15 722/2001, de 30 de julho
Despacho n.º 61/94, de 15 de fevereiro 
Despacho n.º 25423/99, de 23 de dezembro