• Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

 

Know-how

Painho de Portalegre PGI

Production method: The meat and fat are cut in slices of more than 2 cm, mixed with the rest of the ingredients and left to marinate for two or three days at a temperature of less than 10 °C at 80% to 90% humidity. The resulting mixture is stuffed into pork intestine casings which have been previously treated with water and vinegar. Lastly the sausages are smoked for between 10 to 30 days.
Distinctive features: The characteristic flavour of Painho de Portalegre PGI is largely due to the utilization of meat and fat from Alentejo pure bred pigs with an acorn-rich diet.

Production area: Painho de Portalegre PGI is made in the Portalegre district.

History: Painho de Portalegre PGI is part of a wide range of traditional sausage from the Portalegre region, developed throughout the centuries in order to cope with the concentration of pork supply in a short period of the year, and taking advantage of an enabling micro climate influenced by the Serra de São Mamede and from the know-how of the local population. This led to the development of local traditional techniques of pork processing and conservation by processes of salting and drying.

Product specification (pdf)

Geographical area

Producer group
Natur-al-Carnes, Agrupamento de Produtores Pecuários do Norte Alentejo, S. A.

Control and certification body
AGRICERT, Certificação de Produtos Alimentares, Lda

Publication in EU official journal
Regulamento (CE) n.º 1875/97 da Comissão de 26.09.1997 - L 265/26
JOCE C24 de 24.1.1997 – publicação do período de oposição

Publication in the Portuguese official journal
Aviso n.º 4314/2005 de 21.04.2004
Rectificação n.º 2940/2000 de 30.11.2000
Aviso n.º 7820/2000 de 06.05.2000
Despacho n.º 16/96 de 20.04.1996