• Confraria do Queijo Serra da Estrela
    Confraria do Queijo Serra da Estrela
  • Real Confraria da Cabra Velha
    Real Confraria da Cabra Velha
  • Confraria dos Sabores da Abóbora
    Confraria dos Sabores da Abóbora
  • Confraria da Marmelada de Odivelas
    Confraria da Marmelada de Odivelas
  • Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
    Confraria Gastronómica dos Aromas e Sabores Raianos
  • Confraria Atlântica do Chá
    Confraria Atlântica do Chá
  • Confraria da Carne Barrosã
    Confraria da Carne Barrosã
  • Confraria do Bolo de Ançã
    Confraria do Bolo de Ançã
  • Confraria da Fogaça da Feira
    Confraria da Fogaça da Feira
  • Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
    Confraria Gastronómica do Bucho de Arganil
  • Confraria da Chanfana
    Confraria da Chanfana
  • Confraria Gastronómica de Almeirim
    Confraria Gastronómica de Almeirim
  • Confraria do Queijo de São Jorge
    Confraria do Queijo de São Jorge
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria Gastronómica da Madeira
    Confraria Gastronómica da Madeira
  • Confraria Gastronómica do Mar
    Confraria Gastronómica do Mar
  • Confraria do Bodo
    Confraria do Bodo
  • Confraria do Vinho de Lamas
    Confraria do Vinho de Lamas
  • Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
    Confraria Gastronómica de Sever do Vouga
  • Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
    Confraria Almas Santas da Areosa e do Leitão
  • Confraria da Lampreia de Penacova
    Confraria da Lampreia de Penacova
  • Confraria da Gastronomia do Ribatejo
    Confraria da Gastronomia do Ribatejo
  • Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
    Confraria da Doçaria Conventual de Tentúgal
  • Confraria Gastronómica “O Rabelo”
    Confraria Gastronómica “O Rabelo”
  • Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
    Confraria Gastronómica do Arroz e do Mar
  • Confraria das Papas de S. Miguel
    Confraria das Papas de S. Miguel
  • Confraria dos Ovos-moles
    Confraria dos Ovos-moles
  • Confraria do Chícharo
    Confraria do Chícharo
  • Confraria do Maranho
    Confraria do Maranho
  • Confraria do Bucho Raiano
    Confraria do Bucho Raiano
  • Confraria da Broa d’Avanca
    Confraria da Broa d’Avanca
  • Confraria Gastronómica
    Confraria Gastronómica "Gastrónomos dos Açores"
  • Confraria Gastronómica O Moliceiro
    Confraria Gastronómica O Moliceiro
  • Confraria Queijo do Rabaçal
    Confraria Queijo do Rabaçal
  • Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
    Confraria Gastronómica do Cabrito e da Serra do Caramulo
  • Confraria da Castanha
    Confraria da Castanha
  • Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
    Confraria das Sardinhas Doces de Trancoso
  • Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
    Confraria Gastronómica Pinhal do Rei
  • Confraria Nabos e Companhia
    Confraria Nabos e Companhia
  • Confraria da Broa de Avintes
    Confraria da Broa de Avintes
  • Confraria Gastronómica da Gândara
    Confraria Gastronómica da Gândara
  • Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
    Confraria Gastronómica “As Saínhas de Vagos”
  • Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
    Confraria Gastronómica das Tripas à Moda do Porto
  • Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
    Confraria de Saberes e Sabores da Beira “Grão Vasco”
  • Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
    Confraria do Anho Assado com Arroz no Forno
  • Confraria dos Gastrónomos do Algarve
    Confraria dos Gastrónomos do Algarve
  • Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões
    Confraria dos Gastrónomos da Região de Lafões

 

 

 

Gastronomic Fraternity
Garments

All the garments

trages

tileback_2.jpeg
PDO
Protected Designation of Origin
PGI
Protected Geographical Indication
TSG
Traditional Speciality Guaranteed

Events

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

 

Know-how

Alheira de Vinhais IGP

Production method: The pork and poultry meats are cut and cooked in salted water. The bread is cut into thin slices (with crust), and softened in the hot cooking gravy. Garlic, paprika, olive oil and shredded pork meat are added to the paste. The seasoning is corrected. The skins are stuffed with this paste and tied with knots. The sausages are then smoked over low heat, the fire being made from regional wood (like oak or chestnut), and later cured or stabilized for at least eight days. The Alheira de Vinhais IGP is then packed in the region, appearing in the market in whole pieces (its texture not allowing it to be presented cut or sliced).

Special features: The particular climate of the region, the traditional experience of the local population in pig breeding and the specific smoking process used in the production of Alheira de Vinhais PGI are responsible for the uniqueness of this sausage.

Production area: The area of birth, rearing, breeding, slaughter and butchering of the animals used to produce Alheira de Vinhais PGI encompasses the districts of Bragança and Vila Real. The geographical area of processing encompasses only the Bragança district.

History: The history of the Alheira de Vinhais PGI sausage is closely linked to the importance of pig breeding in the region, as proved by the pig related statues and stone monoliths that can be found all through this area, as well as by the many written records in municipal archives relating to the taxation of pigs and pig related products.

Product specification (pdf)

Geographical area

Producer group
ANCSUB - Associação Nacional de Criadores de Suínos da Raça Bísara

Control and certification body
TRADIÇÃO E QUALIDADE - Assoc. Interprof. Produtos Agro-Alimentares de Trás-os-Montes

Control plan
Control plan (pdf)

Publication in EU official journal
Regulamento (CE) n.º 676/2008 da Comissão – L189/19 – 17.7.2008
Publicação do pedido de registo (2007/C 236/09) – C236/18 – 9.10.2007

Publication in the Portuguese official journal
Aviso n.º 13707/2014, de 09.12.2014
Despacho n.º 16840/2005, de 04.08.2005
Aviso n.º 3274/2005, de 30.03.2005
Aviso n.º 453/2002, de 15.01.2002